Ce este Crowdfunding?

Crowdfundingul este o modalitate de a strânge bani pentru a finanța proiecte sau afaceri. Chiar dacă este mai cunoscut la noi pentru cauzele de caritate în care se adună bani, Crowdfunding-ul este cel mai adesea folosit de startup-uri sau de companiile în creștere ca o modalitate de a accesa fonduri alternative. Este o modalitate inovatoare de a obține finanțare pentru noi proiecte, afaceri sau idei. Este exact ca în cazul mai multor felii de pizza, care vor forma în final o pizza întreagă (alias „împrumut”).

Ce înseamnă crowdfunding-ul?

Crowdfundingul te ajută să aduni fonduri pentru o anumită cauză sau proiect, cerând unui număr mare de oameni să contribuie financiar, de obicei în sume mici, și de obicei într-o perioadă relativ scurtă de timp, cum ar fi de la câteva ore până la câteva luni. Crowdfundingul se face online, adesea cu rețelele sociale, ceea ce facilitează suporterilor să împărtășească o cauză, o idee sau un proiect în limita unui segment de timp. Poate fi, de asemenea, o modalitate de a aduna o comunitate în jurul ofertei (ideii) tale. Folosind puterea comunității online, puteți obține, de asemenea, informații utile despre piață sau acces la noi clienți.

Cum funcționează crowdfundingul?

Platformele de crowdfunding sunt site-uri web care permit interacțiunea între strângeri de fonduri și mulțime. Angajamentele financiare pot fi făcute și colectate prin intermediul platformei de crowdfunding. Platformele, de obicei, percep o taxă dacă campania de strângere de fonduri a avut succes. În schimb, acestea oferă un serviciu sigur și ușor de utilizat, în cadrul unor condiții prestabilite. Există o serie de tipuri de crowdfunding, fiecare cu specificul ei: crowdfunding bazat pe împrumuturi (sau crowdlending), crowdfunding bazat pe investiții în capital (equity), crowdfunding bazat pe donații sau pe recompense, împărțirea profitului (sau a veniturilor), crowdfunding cu titluri de creanță și modele hibride de crowdfunding.

Împrumuturile de la persoană la persoană

Împrumuturile P2P se rezumă la faptul că mulțimea împrumută bani unei companii sau persoane cu înțelegerea că banii vor fi rambursați cu dobândă. Este foarte asemănător cu împrumuturile tradiționale de la o bancă, cu excepția faptului că împrumuți de la mai mulți investitori. Fagura intermediază acest tip de împrumuturi, iar sistemul creat de noi este inspirat de la modelele similare care au avut și au mult succes în țările baltice, Marea Britanie sau Statele Unite. Altfel spus, suntem o comunitate în care oamenii se ajută reciproc, o comunitate în care ajuți, dar câștigi și tu, ca investitor; primești împrumut online, la o dobândă corectă, ca împrumutat.

Cum funcționează creditarea peer-to-peer

Creditarea peer-to-peer (numită și crowdlending) este o alternativă directă la un împrumut bancar sau microfinanțare, cu diferența că, în loc să se împrumute dintr-o singură sursă, companiile sau persoanele se pot împrumuta direct de la zeci, uneori sute, de persoane care sunt gata să ofere bani. Investitorii primesc informația despre cererea de împrumut și decid, în baza unui scor de risc, dacă vor să investească într-un împrumut sau ba. Platforme online, precum e și Fagura.com, aduc în același loc investitorii cu împrumutații, formând o comunitate de oameni care se ajută reciproc. Prin contractele cu clienții săi, platformele de crowdfunding au datoria de a proteja atât împrumutații, cât și interesele investitorilor. Pentru a investi sau împrumuta pe o platformă precum e Fagura ai nevoie de un cont bancar și să urmezi pașii de creare cont, verificare a identității și, ulterior, ești liber să investești. E simplu, online și sigur! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *