Ce înseamnă Secondary Market („Piața secundară”) și cum funcționează

Secondary Market este o piață secundară, care îți permite să faci exit mai ușor din investițiile făcute pe Fagura.com.

Fagura.com, primul marketplace de credite din Europa de Sud-Est, este o piață primară, adică locul în care ai posibilitatea să investești în împrumuturi (platformă P2P). Nu este unicul tip de investiții. Când vorbim de crowdlending – mai apare și piața secundară.

Piețele secundare pe Platforme P2P (peer-to-peer) sunt instrumente care îți permit să cumperi și să vinzi împrumuturi deja finanțate, după ce a început perioada de rambursare. Investitorii (creditorii) îl pot folosi pentru „a ieși” din împrumuturi mai devreme (repede). Instrumentul aduce beneficii atât investitorilor care doresc să facă exit și au acces rapid la lichiditate, dar și investitorilor care doresc să își crească portofoliul de investiții și pot investi instantaneu, în loc să aștepte ca noi împrumuturi să fie disponibile pe platformă pentru finanțare.

Cum funcționează un Secondary Market

Dacă dorești să retragi banii dintr-un împrumut P2P înainte ca acesta să fie achitat complet, opțiunea principală este să utilizezi piața secundară din platformă. Asigură-te întotdeauna că verifici ce caracteristici oferă platforma înainte de a începe să investești – mai ales dacă știi că ar putea fi nevoie să recuperezi banii mai devreme. În acest moment, poți vinde investiția cu multiplicator de 1:1, ceea ce presupune că vei recupera 1 euro din fiecare euro rămas spre plată din acel împrumut. În viitor, Fagura va lansa a doua generație de Secondary Market, care va permite să poți vinde cu un anumit discount, ceea ce va face investiția pe Secondary Market mai avantajoasă.

Pe Fagura.com vei găsi Secondary Market printre opțiunile care reprezintă modalitatea de investiții: Manual Invest, AutoInvest și Secondary Market în pagina “INVEST” din profilul tău de investitor. 

Taxele din Secondary Market

Condițiile de „vânzare” pe piețele secundare sunt stabilite de fiecare platformă în parte, în funcție de profil, țară și alte detalii. Fagura va percepe un comision procentual de 1% din suma tranzacționată, care va fi reținut din suma primită de la vânzarea pe Secondary Market. Deci, acest comision este achitat de investitorul „vânzător”. 

Când te gândești să tranzacționezi pe piețele secundare, este esențial să iei în considerare cât de des vei tranzacționa sau dacă sigur trebuie să ieși mai devreme dintr-o investiție. Acest lucru îți va oferi o idee despre rentabilitatea utilizării pieței secundare sau a opțiunii de ieșire anticipată. La capitolul taxe și comisioane Fagura e foarte transparentă, așa că nu-ți rămâne decât să faci un calcul rapid, în cazul în care ai nevoie de lichidități mai repede.

Iată un exemplu de calcule pentru orientare: 

  1. Vrei să vinzi unul dintre credite în valoare de 100 EUR. Acum, într-o primă etapă, poți încerca să vinzi împrumutul la valoarea restantă și să îți recuperezi banii. La vânzare vei obține 100 euro -1% comisionul pe Secondary Market și, în final, vei avea în cont suma de 99 euro;
  2. Într-o a doua etapă a acestei dezvoltări pe Fagura.com, vei putea încerca să vinzi împrumutul cu o primă/discount. Dacă admitem că un împrumut este în perioadă de colectare și dorești să îl vinzi mai repede cu un discount de 10%, dintr-o investiție de 100 euro vei primi 90 euro -1% comisionul pe Secondary Market vei avea final 89.1 euro.

Platformele care permit prime și reduceri pe piața lor secundară pun adesea un plafon la procentul maxim și minim în care puteți vinde și cumpăra împrumuturi. Cea mai comună limită este de 3%. Vom reveni să anunțăm care va fi această limită în cazul Fagura la actualizarea Secondary Market.

Piața secundară este un loc minunat pentru a vă îmbunătăți rentabilitatea investiției pe o platformă P2P. Poți folosi Secondary Market pentru „a pune banii să lucreze imediat” sau pentru a-ți crește lichiditățile. Ai avantajul de a vedea istoricul plăților deja efectuate și de a evita eventualele plăți anticipate. Piața secundară este o opțiune pe care ar trebui să o adaugi în setul de instrumente de investiții pe platforme precum Fagura.com.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *