Principalele întrebări și răspunsuri pentru Runda de investiții în equity la Fagura

Ne-am gândit la principalele întrebări și răspunsuri care ar putea să apară investitorilor în această rundă și le-am trecut mai jos. În speranța că îți vor fi utile, te îndemnăm să le parcurgi.

  1. Care sunt pașii prin care pot să investesc în equity la Fagura?

Dacă suma pe care dorești să o investesti depășește valoarea de 50k EUR, dați un mail către cristian.pasa@fagura.com. Altfel, trebuie să urmezi următorii pași:
A. Creează un cont pe Seedrs (detalii aici)

B. Treci verificarea identității și testul de risk

C. Găsește Campania Fagura (link aici)

D. Investește prin virament bancar (dacă ai un cont EUR în Moldova): nu e necesar să ai suma disponibilă în cont imediat, poți face alimentarea în 1-2 zile. Cu cardurile emise în R. Moldova nu vei putea face alimentarea, deoarece Stripe (procesatorul de plăți) nu acceptă cardurile moldovenești. În cazul în care dispui de conturi și/sau carduri emise în EU/UK, poți vira banii și prin card bancar. 

E. Virează banii în cont în maxim 7 zile pentru a finaliza investiția (dacă nu i-ai virat inițial). Atenție la viramentele din Republica Moldova, pot dura până la 3 zile lucrătoare. 

  1. Care e strategia de exit?

În urma unei investiții în equity Fagura prin seedrs.com, există 3 modalități principale de exit/valorificare a investiției:

  1. Seedrs Secondary market – deschis o dată pe lună. Părțile sociale pot fi vândute acolo către alți clienți Seedrs. Se oferă posibilitatea adăugării unei marje de profit peste valoarea nominală. Astfel, după prima rundă, asemenea vânzări au avut loc cu adaos de până la 500% de la valoarea nominală a acțiunilor din prima rundă. Acest lucru nu este totuși garantat și va ține de dorința altor investitori a face achiziția;
  2. Achiziția Fagura OU de către altă companie: toți acționarii vor fi răsplătiți în baza cotei deținute și a valorii la care se va face tranzacția. Pentru un astfel de scenariu, ar trebui să țineți cont de un termen minim de 3-5 ani;
  3. Listarea Fagura la o bursa internațională de valori: părțile sociale vor fi transformate in acțiuni, iar acestea vor putea fi tranzacționate de către fiecare investitor în parte. Un astfel de scenariu poate deveni realist pe termen lung.
  1. Voi primi dividende anual?

Fagura este un startup care investește în creștere. Astfel toate profiturile companiei vor reinvestite în scalarea afacerii, motiv pentru care nu planificăm achitarea dividendelor anuale. Profitul așteptat ar urma să fie gândit din perspectiva de exit, explicată mai sus.

  1. Prin ce metodă pot alimenta contul de investitor pe Seedrs?

Card bancar sau virament bancar. Imagini mai jos:

  1. Banca îmi cere un act de confirmare ca să proceseze transferul bancar, ce pot să-i prezint?

Dacă banca la care te deservești îți solicită acte de confirmare pentru această investiție, ai două opțiuni:

  • Când setezi investiția pe Seedrs, alegi ca metodă transferul bancar, iar Seedrs îți expediază un mesaj email cu toate datele investiției. Acest email îl poți salva ca *.pdf ca o confirmare pentru bancă. De obicei, banca procesează plata;
  • În cazul în care transferi o sumă mai mare și banca dorește și alte confirmări, ne poți scrie la cristian.pasa@fagura.com și Fagura va semna un Term Sheet cu tine, în care vor fi explicate condițiile investiției, ca să poți avea un act semnat pe care să îl prezinți la bancă.
  1. Cât va dura runda de investiții?

Runda de investiții va fi deschisă până cel târziu 15 Decembrie 2022. Fagura își rezervă, totodată dreptul de a o închide mai repede fără a notifica investitorii în prealabil. Acest lucru poate fi cauzat, spre exemplu, de atingerea pragului maxim de finanțare. Runda va fi urmată de procedura birocratică de aprobarea și semnare a documentelor, virarea banilor de către Seedrs către conturile Fagura, emiterea de către Seedrs a certificatelor de investitori. De obicei, acest proces durează 2-3 luni până veți vedea shares emis de Seedrs în contul de investitor. 

  1. Care sunt riscurile investiției?

Vom lista cele mai mari potențiali riscuri ale investiției, fapt despre care ești atenționat în toată comunicarea pe care o ține și Seedrs și Fagura, la direct:

  • Cel mai mare risc este ca Fagura să intre în insolvență / să declare default. Sigur, echipa Fagura va depune tot efortul să nu se întâmple, inclusiv avem investite sume importante de către echipa de asociați. Însă, pentru maximă prudență, investițiile în startup-uri sunt investiții de risc și e important să luați în calcul un astfel de scenariu;
  • Exista riscul ca Fagura să nu crească suficient de repede și să atragă o nouă rundă de finanțare la o evaluare similară sau mai mică cu cea din runda actuală. Acest lucru va însemna o ușoară scădere a valorii investite;
  • Investiția pe Seedrs nu este o garanție de exit – vânzarea părților sociale poate dura o perioadă scurtă sau lungă de timp, în funcție de interesul altor investitori de a cumpăra shares pe care le deții. Similar, 5-7 ani pot trece până când Fagura este achiziționată de o alta companie sau listată la bursă. Este imposibil de prezis acest lucru.
  • Mai multe riscuri asociate cu investiția pe Seedrs pot fi găsite la acest link
  1. Cât aș putea câștiga dacă aș investi, de ex. 10 mii euro?

În calculul rentabilității unei investiții trebuie luate în calcul mai multe aspecte. Pentru un calcul exemplu vom compara runda anterioară din 2021 cu această rundă din 2022 și ce creștere a capitalului investit va fi obținută de către investitori. Runda anterioară a fost închisă la o valoare post-money de 2.34 mln euro, astfel cele 10 mii euro ar reprezenta 0.43% din Fagura. În runda curentă din 2022, Fagura s-a listat la o evaluare pre-money de 5 mln euro. În cazul în care vom închide runda, spre exemplu, cu 700k EUR acumulați, valoarea companiei post-rundă ar reprezenta 5.7 milioane de EUR (valoarea de 5 milioane de EUR, plus suma care va fi acumulată în cadrul rundei prezente). Acei 0.43% (în baza investiției în runda precedentă) vor reprezenta acum 0.37%, deoarece noua rundă diluează proporțional toți investitorii anteriori, dar shares care le deții sunt într-o valoare mai mare a companiei. Respectiv, acei 10k EUR investiți vor reprezenta acum circa 21k EUR. Astfel, în timp de un an, valoarea investiției tale crește de peste 2X. Sigur, asta nu reprezintă o garanție că în viitor valoarea va crește de două ori în fiecare an. E posibil să crească și mai rapid (de ex: 10X în următorii ani), dar e posibil să crească și mai încet. Plus, trebuie să luați în calcul și faptul că Seedrs poate percepe anumite comisioane, care trebuie verificate individual de către fiecare investitor. 

  1. Pot avea încredere în Seedrs și în investiția făcută prin ei?

Cu siguranță. Seedrs.com este o platformă reglementată de către FCA în Marea Britanie. Este unul dintre cei mai riguroși reglementatori financiari din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *