Regulament în Programul Cashback pentru IMM din Republica Moldova

  1. Scopul, obiectivele și perioada programului

Programul de cashback pentru întreprinderile mici și mijlocii (denumite în continuare IMM) își propune să sprijine dezvoltarea afacerilor și promovarea creșterii economice durabile în Republica Moldova, prin oferirea unor condiții și avantaje pentru companiile eligibile care solicită împrumuturi în cadrul Programului.

Împrumutații au dreptul să beneficieze de finanțare nerambursabilă, în scopul creșterii rezilienței întreprinderilor mici, în valoare de până la 20% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 19 250 MDL. Finanțarea nerambursabilă este acordată prin intermediul Fagura.com de către Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Ukaid și implementat de Chemonics International (denumit în continuare Proiect). Finanțarea neramburabilă se va acorda doar dacă obligațiile de plată conform prezentului contract vor fi onorate în termen de către Împrumutat. Această finanțare va fi acordată la contul Împrumutatului în două tranșe: prima tranșă în valoare de 10% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 9 625 MDL, va fi achitată la finele primului an al împrumutului; iar cea de a doua tranșă în valoare de 10% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 9 625 MDL – în luna scadenței împrumutului.

Obiectivele Programului sunt:

  • Acordarea de stimulente financiare pentru 100 companii IMM, eligibile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului de cashback.
  • Promovarea unor practici de afaceri durabile și responsabile în Republica Moldova, cu accent pe industria verde și tehnologia digitală.
  • Sprijinirea inovației și a creativității în rândul companiilor eligibile, pentru a le ajuta să își crească performanța și să își dezvolte afacerile în mod sustenabil.
  • Contribuirea la dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin acordarea a 100 de împrumuturi și de stimulente financiare către companii eligibile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova.

Programul de depunere a cererilor de împrumut de la IMM se va desfășura în perioada 18 mai – 30 noiembrie 2023 (inclusiv).

  1. Descrierea beneficiilor Programului de cashback

Este permis un singur împrumut per IMM solicitant cu o durată fixă de 2 ani. Programul de cashback oferă companiilor eligibile următoarele beneficii:

  • Un stimulent financiar în valoare de 20% din valoarea totală a împrumutului, dar cel mult echivalentul a 1000 dolari SUA achitați în MDL (la cursul de 19.25 MDL per 1 USD aprobat de Proiect), acordat după următoarea structură:
    • Prima tranșă – 50% din cashback (adică maxim 500 dolari SUA, echivalentul în MDL) după primele 12 luni achitate integral (condiție obligatorie stipulată în contract).
    • A doua tranșă – 50% din cashback (maxim 500 dolari SUA, echivalentul în MDL) după 24 luni achitate integral (condiție obligatorie stipulată în contract).
  • O procedură simplificată de aplicare și aprobare a împrumuturilor, care include o verificare rapidă a eligibilității prin intermediul unei cereri de împrumut.
  • Acces la suportul și serviciile specializate ale echipei Fagura.com, inclusiv asistență în procesul de solicitare a împrumutului.
  1. Criterii de eligibilitate

Se definesc ca fiind IMM-uri acele întreprinderi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au un număr mediu anual de salariați de până la 250;
  • realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 de milioane de lei sau dețin active totale de până la 100 de milioane de lei, conform ultimei situații financiare aprobate.

Eligibilitatea IMM, care solicită un împrumut:

a. Împrumutatul trebuie să fie companie înregistrată în Republica Moldova;

b. Împrumutatul trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii pentru a fi eligibil în cadrul Programului de cashback:

i. Compania care împrumută trebuie să activeze într-una dintre următoarele industrii: inginerie, producție, mass-media digitală, industrii creative, e-commerce, industrie ușoară și TIC.

Vezi AICI lista de CAEM eligibile în cadrul programului.

ii. Finanțarea este solicitată pentru proiecte de economie verde, așa cum sunt definite de Programul de Mediu al ONU (link aici), care vor duce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon, la o utilizare mai eficientă a resurselor și/sau la o incluziune socială.

iii. Finanțarea este solicitată pentru a automatiza procesele operaționale sau pentru a adopta instrumente digitale în oricare dintre sectoarele de afaceri.

Fagura își rezervă dreptul de a refuza participarea în Program a unei companii care: 

  • Nu poate sau nu dorește să demonstreze apartenența la criteriile de eligibilitate;
  • Nu trece procesul de credit scoring în platforma Fagura (ex. are o istorie de credit negativă);
  • Oferă fals în declarații;
  • Figurează în liste internaționale de AML/ terorism, verificarea se face în baza site-ului https://sam.gov.
  1. Procedura de aplicare și de analiză a cererilor

Pentru a solicita un împrumut prin Programul de cashback, compania eligibilă va completa cererea de împrumut, disponibilă pe site-ul Fagura.com. Cererea include întrebări despre industria în care activează compania, tipul și scopul împrumutului solicitat, istoricul creditelor și alte informații relevante.

În procesul de analiză a cererii de împrumut, echipa Fagura.com va evalua eligibilitatea companiei, capacitatea de rambursare a împrumutului, gradul de sustenabilitate a afacerii și alte aspecte relevante. Dacă cererea este acceptată, compania va primi un împrumut conform termenilor și condițiilor specificate în contractul de împrumut.

  1. Detalii de plată cashback

Companiile eligibile care obțin un împrumut prin Programul de cashback și care își respectă obligațiile contractuale aferente împrumutului vor beneficia de un stimulent financiar acordat prin intermediul programului de cashback. Pentru a primi acest stimulent, companiile eligibile trebuie să achite toate ratele de împrumut conform graficului de plată și să respecte celelalte condiții ale contractului de împrumut.

În cazul în care împrumutatul achită împrumutul înainte de prima tranșă, acesta nu va primi stimulentul financiar prevăzut în prezentul regulament, deoarece împrumutul nu a fost rambursat integral conform contractului. Dacă împrumutatul achită împrumutul după prima tranșă, dar înainte de a doua tranșă, acesta nu va primi noi stimulente financiare. În același timp, dacă împrumutatul nu respectă termenii de rambursare a împrumutului, Fagura își rezervă dreptul de a aplica penalități și de a lua măsuri corespunzătoare conform contractului de împrumut.

Fagura își rezervă dreptul de a refuza plata cashback, descris în capitolul II al prezentului regulament, dacă va constata că împrumutatul nu își respectă obligațiile contractuale aferente împrumutului sau a Programului de cashback.

  1. Detalii de raportare și monitorizare

Pentru a monitoriza performanța Programului de cashback și a companiilor beneficiare, Fagura.com va întocmi un raport anual cu privire la beneficiarii Programului. Acest raport va include informații precum numărul de companii beneficiare, sumele acordate ca împrumuturi și ca stimulente financiare, rata de rambursare a împrumuturilor și alte date relevante.

Pentru a ajuta la întocmirea acestui raport, companiile beneficiare sunt obligate să furnizeze periodic informații cu privire la performanța lor, inclusiv cifra de afaceri, numărul de angajați și alte date relevante. Companiile beneficiare vor prezinta aceste informații într-un format standardizat, așa cum va fi stabilit de Proiect.

Astfel, împrumutatul este obligat să furnizeze Proiectului, până la data de 28 februarie a fiecărui an calendaristic, informația cu privire la volumul vânzărilor realizate în anul calendaristic precedent. Să furnizeze Proiectului date despre investițiile efectuate, finanțarea accesată, numărul mediu scriptic de angajați, iar în caz de export, numărul țărilor și denumirea acestora, în care au fost efectuate, dar și alte date la solicitare. Informația se prezintă semestrial, la solicitarea Proiectului, până la data de 30 septembrie (pentru primul semestru al anului curent) și până la data de 28 februarie (pentru anul precedent) ori, prin semnarea acestui contract, Împrumutatul acordă acceptul ca datele să fie solicitate de la alte organizații de stat ce le dețin. Împrumutatul își exprimă acordul ca informația colectată va fi furnizată Proiectului în scopul evaluării impactului activităților implementate, îmbunătățirii programelor existente sau elaborării de noi programe de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, Fagura va efectua verificări periodice pentru a se asigura că firmele beneficiare își respectă obligațiile contractuale și că îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului de cashback. Dacă se constată nereguli sau încălcări ale contractului, Fagura își rezervă dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv de a recupera împrumuturile, de a aplica penalități, conform contractului de împrumut și a creditării responsabile, și de a refuza plata cashback.

Finanțarea nerambursabilă este acordată prin intermediul Fagura.com de către Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova finanțat de USAID, Suedia și UKaid și implementat de Chemonics International.

3 Comments

    • Salutare, Dumitru.
      Oricând poți apela la suport pe butonul oranj de pe site sau sa suni în orele de lucru la 078 200 003.

      Dacă ești interesat(a) de un împrumut prin platforma, atunci:
      – e nevoie să ai venituri oficiale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, istorie creditară bună și un cont bancar.
      Dobânda se calculează individual.
      - Suma pentru împrumut este de minim 1000 EUR și de maxim 7 500 EUR.
      - Perioada împrumutului poate fi de 1, 2 sau 3 ani. Decizia de aprobare o primești imediat la finalizarea completării cererii.
      
      Ai nevoie să ai la îndemână:
      1. buletinul de identitate;
      2. un document ca să poți confirma adresa (ex: o factură / buletinul);
      3. contul tău IBAN (format din 24 de caractere – cifre și litere);

      Trebuie să îți creezi un cont de utilizator pe Fagura (https://app.fagura.com/register) de unde poți depune o cerere de împrumut. Modalitatea de depunere a unei cereri este doar online. La scop vei pune “refinanțarea altor credite”.
      Orice alta informație despre noi o găsiți pe Fagura.com sau dând o Căutare “Fagura” pe Google.
      Dacă doriți informație despre cum cum puteți investi, ne anuntați sau ne poți scrie și pe chatul de pe site (dreapta jos, buton oranj).
      Te așteptăm pe platformă!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *