Gradele de risc A – G sau cum obții o rată dobânzii personalizată?

În procesul de acordare a unui împrumut, fiecare cerere este analizată individual, după mai multe criterii. Pentru a le însuma pe înțelesul investitorilor de pe Fagura.com, am atribuit un calificativ sau grad de risc fiecărui solicitant de credit. Iată ce înseamnă aceasta și cum impacteaza rata dobânzii. 

După completarea cererii de împrumut, fiecare solicitant primeşte un rating, de la A1 la G5. Ratingul A1 este cel mai înalt (pe care practic foarte puține persoane îl pot avea), iar G5 – cel mai mic. Atribuirea ratingului se face de către Fagura în baza unui scoring propriu, întocmit de echipa noastră în baza mai multor criterii. Sistemul de scoring ţine cont la atribuirea gradului de risc de istoria de credit a solicitantului, veniturile acestuia, scopul împrumutului, perioada pentru care solicită credit şi alte aspecte individuale.

În funcţie de rating, fiecare solicitant primeşte o rată a dobânzii individuală: cei cu rating A – o rată a dobânzii mai mică, iar cei cu rating G – una mai mare. Ideea ratelor diferite ţine de nivelul diferit de risc: acordarea împrumutului unui solicitant cu rating maximal comportă un risc de compromitere mai mic decât un împrumut acordat unui solicitant cu rating mai jos. 

Este nevoie de doar câteva minute pentru a afla rata dobânzii personalizată a împrumutului tău prin intermediul Fagura.

Iată cum funcționează:

 • completezi cererea de împrumut, introducând câteva detalii personale precum numele, data nașterii, adresa, ocupația ş.a.;
 • Fagura aprobă cererea, verifică informaţiile introduse (apelând inclusiv la diferite surse externe, precum birouri de credit, baze de date naţionale ş.a.) şi îţi atribuie un rating personal și o rată a dobânzii corespunzătoare ratingului tău;
 • după primirea ratingului şi a dobânzii personalizate, primeşti o notificare pe email şi SMS şi îţi dai acordul sau dezacordul pentru iniţierea colectării banilor de la investitori;
 • în cazul acordului, cererea este listată pe site, iar investitorii primesc posibilitatea de a contribui la finanţarea acesteia;
 • acumularea banilor poate dura până la 14 zile calendaristice;
 • în cazul acumulării sumei necesare sau acordului de finanţare parţială, se purcede la etapa de semnare a contractelor aferente, iar în caz de neacumulare sau refuz de finanţare parţială – cererea este anulată și vei avea dreptul să completezi o nouă cerere de împrumut, care va parcurge din nou pașii descriși mai sus.

Gradele de risc sunt utile pentru sistem, dar și pentru investitori. Cei care finanțează participativ împrumutul solicitantului, fie ca fac asta manual sau automat, vor putea decide dacă acordă sau nu șanse acestui împrumutat, investesc sau ba în suma solicitată de acesta.

2 Comments

 • Foarte utilă informația chiar dacă intuiam o astfel de diferențiere. Dar ce rating îmi veți atribui mie, persoana care nu a împrumutat nici un leu niciodată de la banca sau alte persoane străine…? Nu am avut niciodată un serviciu foarte lung ca durata, deoarece mereu căutăm o creștere în salariu, am încercat cu propria afacere dar nu am reușit.

  Reply
  • Dumitru, cel mai bine e să creezi un cont pe Fagura.com și să depui o cerere. Durează 5 minute, iar după depunere primești răspunsul instant. dacă ai nevoie de suport, pe chatul de pe site, dreapta jos, scrie și ți se răspunde rapid. Gânduri bune!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *